Давайте створювати українців!


Три роки тому на одному з «круглих столів», що проходив у Чернігові з нагоди 20 річниці незалежності України, я, бажаючи акцентувати увагу колег на необхідності дискутувати не стільки про зовнішні атрибути нашої державності, як про їхній зміст, цитував вислів відомого італійського політика другої половини 19 сторіччя - першого в історії прем’єр-міністра Італії графа Камілло Бенcо ді Кавура. Граф прославив себе тим, що немало зусиль доклав для об’єднання численних роздрібнених і виснажених постійними міжусобицями італійський земель в одну могутню і процвітаючу державу. До його крилатих слів відносяться й такі: «Ми створили Італію, давайте ж створювати італійців!».

Політик чітко усвідомлював, що без справжніх громадян-патріотів, які готові захищати і зміцнювати незалежність своєї молодої держави, соборна Італія відбутися просто не зможе.

З того часу минуло понад 150 років. Попри війни, небачену корупцію та економічні кризи італійці змогли досягти значних успіхів у розбудові власної держави. І хоча за цей період вони не зуміли подолати усі внутрішні протиріччя, їм вдалося головне – світ визнав і прийняв єдину і неподільну Італійську Республіку. Апенінці змогли утвердитись як єдина нація, що здатна не лише добре грати у футбол, виконувати оперні арії чи готувати найсмачнішу піцу, але й гідно відстоювати свої національні інтереси на світовій арені. Сьогодні Італія бере активну участь у міжнародному житті: вона є членом ООН, НАТО, ОБСЄ, ЄС та інших міжнародних організацій.

Сучасна Україна новообраного Президента Петра Порошенка дуже нагадує Італію часів прем’єрства графа ді Кавура. Ми також маємо власну державу з усіма відповідними її атрибутами: урядом, кордонами, грошовою одиницею, власною армією тощо. Ми так само непогано граємо у футбол, чарівно співаємо і варимо найсмачніший у світи борщ. Ось тільки нам, як й Італії зразка другої половини 19 сторіччя, нам сьогодні бракує справжніх українців - тих, хто здатен усвідомити сенс і цінність володіння державою, хто не ділить українців на західняків та східняків, галичан і донбасівців, сіверян і кримчан. Адже у світі існує більше тисячі націй та народностей, проте близько дві сотні з них спромоглися на створення власних самостійних держав. І Україна - одна із них. Куб «державників» - надзвичайно закрита і консервативна спільнота, що неохоче впускає до себе новачків. До цього клубу непросто потрапити, однак легко вийти. Час від часу члени клубу перевіряють один одного на зрілість і витривалість, влаштовуючи усілякі випробування. Деяким з держав такі іспити пройти не вдається і тоді вони поповнюють ряди іншого клубу – «країн-невдах».

Сьогодні держава Україна складає саме такий іспит. Її випробують, за нею уважно спостерігають. І в цьому іспиті є лише одне питання: чи зможе президент Порошенко стати тим, хто не тільки заново створить Україну, але й пробудить справжніх українців? Кредит довіри на це від нас він нещодавно отримав.

Коментарі